Островът на подправките - Шри Ланка

Островът на подправките - Шри Ланка

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1: София - Коломбо

Среща на летище София и полет за Коломбо /през Истанбул/.

 

Ден 2: Коломбо - Пинавала - Дамбула

Пристигаме на летището в Коломбо рано сутринта.

Тръгваме към Пинавала, където ще посетим най-големия приют за слонове в света. Създаден през 1975 година като приют за изоставени и ранени слончета, днес приюта е като едно голямо семейство, а броят на слоновете надвишава 40. Това преживяване не може да бъде пропуснато! Най-подходящото време за посещение са часовете, когато слоновете се хранят или се къпят в близката река.

Време за обяд.

Можем да яздим и къпем слонове /при желание и срещу допълнително заплащане/.

Следобед ни предстои вълнуващо джип-сафари в Национален парк Минерия.

Настаняване, вечеря в хотела и нощувка.

 

Ден 3: Дамбула - Сигирия - Матале - Канди

Закуска. Тръгваме към Сигирия, за да покорим една от най-известните туристически атракции в Шри Ланка - Лъвската скала. Името идва от двете масивни лапи, които ограждат Лъвската порта и стълбището. Някога стълбите са водели през отворената уста на главата на лъв, който е лежал свит между лапите. Често я наричат "осмото чудо на света".

През V в. крал Касияпа построява на върха на скалата, дворец, който и до днес се смята за уникално инженерно творение. Към върха ни повеждат 1200 стъпала, които минават покрай Огледалната стена и Залата със скалните рисунки на полуголи жени. Смята се, че изключителните портрети са на наложниците на краля.

След това се отправяме към пещерния будистки храм в Дамбула, известен още като Златният храм. Удивителен храмов комплекс от 5 скални храма, датиращи от I-ви в.пр.Н.е. В основата на хълма ще ни посрещне найголямото седнало позлатено изображение на Буда /Buddha/ в региона.

...А стръмна пътека, в компанията на дружелюбни маймуни, ще ни отведе до издълбаните в скалите храмове. В тях ще намерим 153 статуи, които включват 3 статуи на крале, 4 – на други божества, а останалите на Буда. Стените и таваните на пещерите са богато декорирани с рисунки и изображения, а позлатата им е довела до наименованието им – Ран Гири /Rangiri/, в превод Златната скала.

Време за обяд. Следва посещение на градина за подправки в Матале. Ще разберем защо наричат Шри Ланка Островът на подправките. Именно с подправките е свързана цялата история на колонизацията на острова. Ще се запознаем с огромното разнообразие от ароматни растения и как точно се отглеждат. Ще ни радват и демонстрации на това, как да използваме подправките в кулинарията и медицината. Интересно и неочаквано любопитно.

Пристигаме в Канди - древната кралската столица на Шри Ланка и свещенно място за всички будисти. Скрит зад планини и джунгли, над 200 години Канди давал успешен отпор на три колонизатора. В миналото името Канди се свързвало с представата за разкош и великолепие. Тук пред нас ще оживеят много от легендите, традициите и фолклора на митичния град. Привечер ще посетим фолклорно шоу. Истинска радост са традиционните шриланкийски танци, както и ходенето по жарава, напомнящо нашите нестинарските танци.

Вечеря в хотела и нощувка.

 

Ден 4: Канди

Закуска.

Канди - вторият по големина град на Шри Ланка, е известен преди всичко със своята удивителна реликва – Свещеният зъб на Буда, която е време да посетим. Той се съхранява в храма Шри Далада Малигава /Sri Dalada Maligawa/, който е най-святото място за будисти от цял свят. В продължение на векове право да виждат реликвата имали само кралете и висшите държавни служители. Смятало се, че който притежава Зъба, ще властва над цялата страна.

Следва да посетим и Музея на скъпоценните камъни, където ще разберем как се добиват и обработват, а може и да си купим.

Време е за най-голямата в страната Кралска ботаническа градина в Пераденя. Градината разполага с над 4000 вида растения, богата колекция от орхидеи и множество засадени от световноизвестни личности дървета. Тук може да видите желязното дърво, посадено от руския цар Николай II.

Следобяд ще разгледаме Канди, a с тук-тук ще посетим и наблюдателната площадка, от която се открива панорамна гледка към приказни езеера, гори, хълмове и къщи. Ще имаме великолепна гледка и към свещения храм на реликвата на зъба.

Вечеря в хотела и нощувка.

 

Ден 5: Канди - Нувара Елия

Закуска.

Днес ще посетим голяма фабрика за дрехи на ишлеме. Ще имаме време да пазаруваме стоки от световни марки на добри цени. Както знаете, Шри Ланка е една от най-големите производители на дрехи и обувки за световния пазар.

Тръгваме към Нувара Елия. По пътя ще посетим кулата Амбулувава. Тя е разположена на върха на планината и е висока 48 м.

Качването до върха на кулата е възможно само при подходящи метеорологични условия и липса на вятър. Макар и една от големите забележителност в Шри Ланка и любимо място за всички аватюристи, качването на кулата е решение, което всеки взима на място. Тези, които нямат страх от високо, и успеят да се изкачат до върха, ще бъдат възнаградени със спираща дъха 360° гледка, която ще помнят завинаги!

/Всеки, който няма да се качва на кулата, ще бъде в нейното подножие, където има наблюдателна площадка към местните долини и наистина е много красиво!/

Продължаваме към Нувара Елия. По пътя ще открием и красотата на водопада Рамбода. Висок 109 метра, това е единадесетият най-висок водопад в Шри Ланка.

Ще посетим и чаена плантация, където се добива считаният за най-добър чай в света. Ще чуем как местните го отглеждат и произвеждат.

Пристигаме в Нувара Елия.

Настаняваме се, вечеря в хотела и нощувка.

 

Ден 6: Нувара Елия - Бентота

Закуска.

Ще разгледаме Нувара Елия, наричан е още "Малката Англия", заради островърхите покриви на сградите и англиканската си църква. Ще видим емблематичната за града поща, датираща от времето на британската колонизация.

Днес е може би най-вълнуващият ден. Качваме се на влак и тръгваме на 3-часово приключение до град Ела. Правилно сте прочели - качваме се на влак. Спиращите дъха гледки на тучни зелени хълмове, девствени долини, великолепни водопади, като пощенска картичка градове, множество тунели и гъсти джунгли.

А най-хубавото сме го запазили за накрая - удивителният мост с девет арки. От влака ще се насладим на великолепието му.

Това наистина е грандиозно и определено най-красивото пътуване с влак в Шри Ланка.

Качваме се на автобуса и продължаваме към Бентота - курортно градче на брега на Индийския океан, разположено в южната част на острова.

Пристигане в Бентота и настаняване в хотела.

Вечеря в хотела и нощувка.

 

Ден 7: Бентота

Закуска. Свободно време за плаж и почивка.

Вечеря в хотела и нощувка.

 

Ден 8: Бентота

Закуска. Свободно време за плаж и почивка или по желание /срещу допълнително заплащане/ възможност за посещение на форта в Гале - построен от португалците през 1584 г. и най-голямата останала крепост в Азия, построена от европейски окупатори.

На връщане към хотела ще спрем за снимки с емблематичните за Шри Ланка рибари, кацнали на техните типични пилони.

Следобед свободно време за плаж и почивка.

Вечеря в хотела и нощувка.

 

Ден 9: Бентота

Закуска. Свободно време за плаж и почивка или по желание /срещу допълнително заплащане/ възможност за разходка в океана и наблюдение на китове.

На връщане към хотела ще спрем за снимки с емблематичните за Шри Ланка рибари, кацнали на техните типични пилони.

Следобед свободно време за плаж и почивка.

Вечеря в хотела и нощувка.

 

Ден 10: Бентота

Закуска.

Първата ни приключение за днес е круиз по река Madu и многото островчета по нея. Ще слезем на един от тях, за да видим как се отглежда и произвежда канелата. Шри Ланка е най-големият износител на канела. Именно 80% от канелата по света идва от този малък остров. Страхотно, нали?!

Следващата ни спирка е фермата за костенурки. Те са много, много стари. А снимките с тя стават наистина чудесни.

Ще завършим с посещение на традиционна фабрика за производство на маски.

Следобед свободно време за плаж и почивка.

Вечеря и нощувка в Бентота.

 

Ден 11: Бентота - Коломбо

Закуска. Към обяд се отправяме към Коломбо, за да направим панорамна обиколка на града.

Настаняване и време за почивка.

Вечеря в ресторант на брега на океана /срещу допълнително заплащане/.

Нощувка в Коломбо.

 

Ден 12: Коломбо - София

Ранен трансфер до летище Коломбо за полет до София /през Истанбул/.

Пристигане на летище София вечерта.