Коледна магия във Виена и Братислава

Коледна магия във Виена и Братислава

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1

Отпътуване от София, площад "Руски паметник", в 00:00ч.(нощта на 01.12 срещу 02.12) по маршрут София – Белград – Будапеща – Братислава.Пристигане в словашката столица около обяд. Братислава напомня донякъде за Любляна. Тя е малка европейска столица - има замък, има стар град с множество тесни, павирани улички, с малки кафенета и уютни ресторантчета. Идеално място за една бърза разходка.Старият град е малък, но пази в себе си множество исторически тайни. Първото нещо, което със сигурност ще забележите е Замъкът, който се извисява над града, разположен върху хълм, от който се открива гледка чак до Австрия, а понякога и до Унгария. Интересен факт е, че той никога не е завладяван, но поради небрежност на гарнизона изгаря през 1811 г. и остава в руини чак до реконструкцията си в средата на 20 век. Готическата църква "Свети Мартин" е друг акцент в силуета на Братислава – служи като място за коронации и сватби на кралското семейство. Синята църква, построена в стил ар нуво, често е сравнявана с торта или сладкиш, заради необикновения си цвят. Какво още ще видите в Братислава? Хвиездеславовият площад, Главния площад, Двореца Примеси, Михалската порта – една от най-старите постройки в словашката столица, Истрополитанската академия (най-стария университет в Словакия от 1467 г.). Свободно време за разходка из стария град, изцяло пешеходна зона, разположен близо до реката.Тук спокойно можете да се пренесете в някой отминал век.Коледният базар на Братислава – фолклорни танцьори и музиканти излизат на сцената на централния площад на Братислава, за да отпразнуват една типична словашка Коледа. Тук можете да се разходите около щандове, предлагащи традиционни декорации от слама или метал. Чаша словашка медовина (медовина) със сигурност ще запази бузите ви розови. Запазете място за чиния локше – декадентски картофени палачинки, пържени в патешка мазнина и пълни с овче сирене или кисело зеле, или за топли палачинки, поръсени със захар и маково семе. Отпътуване за Виена. Настаняване в хотел 3* в района на Виена. Нощувка.

 

Ден 2

Закуска. Панорамна обиколка на Виена с екскурзовод на български език: Ринга – булеварда, който обхожда историческия център на града, построен на мястото на средновековните крепостни сетни. Рингът е дълъг 6,5 км и на него се намират най-представителните сгради на Виена: Операта – изключително красива сграда, построена в стил френски ренесанс; Хофбург (отвън) – зимната резиденция на Хабсбургите в продължеине на 6 века; площад Мария Терезия с двете сгради близнаци – Музея на изящното изкуство и Музея по естествена история; Двореца Белведере, Парламента, Кметството, Университета, сградата на Виенската борса – една от най-старите в света. По желание и срещу допълнително заплащане посещение на двореца и градините Шьонбрун с местен екскурзовод на български език.Организирано посещение с автобус на Пратера – една запомняща се фиеста на Виенското колело и Музея на восъчните фигури /без включени входни такси/. Нощувка.

 

Ден 3

Закуска. Пешеходна разходка в центъра на Виена: Хофбург – бивш имперски дворец, използван за зимна резиденция на австрийското императорско семейство, а днес официална резиденция на австрийския президент.Внушителният комплекс се състои от няколко сгради разположени на обща площ от 240 000 кв.м. и разполага с над 2600 стаи. Като част от комплекса могат да се посетят Националната библиотека, Съкровищницата, Императорските апартаменти, Музея на Сиси, Сребърната колекция. Разходката продължава по улица Грабен с колоната на чумата и разбира се, готическа катедрала "Свети Стефан" - символът на Виена, нейната най-величествена и уникална постройка. Свободно време за самостоятелно разглеждане на града и посещение на музеи по избор. До ден днешен декември за Виена е месецът на коледните базари и на вълнуващата подготовка за Рождество Христово. Какво да правите на тях? Ами например,да пиете пунш с приятели,да си купите красива музикална кутия или преспапие,от онези, в които снегът все вали, да се насладите на ръчно изработените коледни топки за елха – истинско произведение на изкуството или да се снимате ухилени, отхапали от онези огромни меденки, изписани с безброй пожелания за весели празници.Вечерта отпътуване за България.

 

Ден 4

Връщане в София сутринта.